Tips dan petua merawat untuk orang yang ada Gastrik

, , 5 comments
Assalamualaikum, kali nie S nak citer sikit pasal tips merawat untuk mereka yang mempunyai penyakit gastrik. Korang ade bace entry S yang tajuknya Selamat Datang Bulan Ramadhan? Kalau belum,jemputlah bace yerk then korang akan tau kenapa S tulis entry nie :)
OK lah taknak membebel panjang, kat bawah nie ade sedikit tips atau petua untuk sesiapa yang ade gastrik.

1. Tetapkan waktu makan tengahari pukul 1.Jangan ubah-ubah.

2. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.

3. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau.

4. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, pizza.

5. Elakkan makan terlalu KENYANG.

6. Elakkan cuka, makanan yang PEDAS.

7. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.

8. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung sebab makanan-makanan nie membuatkan perut berangin dan kembung.

9. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.

10. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.

tamau menipu tau....nanti kantoi baru tau :p

S dapat info nie lepas S menjelajah dengan Pakcik Google. S bukan buang tebiat nak buat post pasal gastrik nie,tapi S kesian tengok orang yang ade penyakit nie plus S ade member yang ade gastrik…diorang punyer dugaan di bulan puasa nie lebih besar dari kita yang takda gastrik. So,S harap kalau ade sesiapa yang bace entry nie dan ade dikalangan kawan2 die yang ade gastrik, boleh lah bagitau diorang. Seronok rasenye kalau S dapat bantu :)

Oklah sampai sini post ini yer..tata :D
Rujukan: fajridil

5 comments:

Derus said...

tips yang berguna..lepas tak kena gastrik lagi lah..:)

saddam said...

harap2 dapat membantu huuuuhuu :)

AiZ said...

memang ade amalkan some of the tips... ^__^ thanks for shared..

saddam said...

bagus bagus... amalkan gaya hidup sehat.. :) welkem

Anonymous said...

hope leh mengurangkan gastric sy ni..xtahan dah berangin satu bdn setiap saat.nk puasa pn xleh