Pay Per Lead (PPL) ialah

, , 5 comments

Pay Per Lead... Apa itu Pay Per Lead? Siapa yang reka Pay Per Lead? Betul ke Pay Per Lead nih??tak tipu kew?? boleh percaya ke?? Apa untungnya Pay Per Lead?? Skim cepat kaya ke??... aisshh.. bile mau kasi terangkan daaa... asik2 soalan je.. ehhehe :)

Okhay, Pay Per Lead tu salah satu perkara yg berkaitan dengan internet marketing. Dan bile dah berkaitan, sudah tentu salah satu cara utk dapatkan duit secara online

Siapa yang reka Pay Per Lead?
haha.. utk soalan nie.. aku minta maap sbb aku sndiri tak tau sape perekanya.. hihi :p

Betul ke Pay Per Lead nih??
ha.. kalo soalan nie boleh jawab sikt2. pengikut pemahaman dan pemerhatian aku yg sekian agak lama :) Pay Per Lead nih satu program yg tak tipu org, tak aniaya orang... senang citer satu benda yang sah disisi undang-undang. So, jangan lah risau utk menyertai program Pay Per Lead nie. tapi still kena berhati-hati, almaklum lah.. kat dunia nie ade spesis penipu tegar yg mmg dah tak tau nk buat ape lagy ngn diorang nih.. aiishhh....

Ape untungnya join Pay Per Lead nih?
Pay Per Lead nie satu Program yang memberikan win-win situasion. Maknanyer, penganjur Pay Per Lead akan dapat keuntungan dari aspek tertentu, peserta program Pay Per Lead pulak akan dapat keuntungan dari aspek tertentu. Apa aspek tertentu tu?? Penganjur program akan dapat bina 'mailing list'. nie bermaksud, penganjur dapat menambah jumlah prospek(bakal pelanggan) utk produk jualannya akan datang. Peserta program pula dapat keuntngan dari segi komisen yang dibayar oleh penganjur. Antara contoh komisen yg dibayar ialah

1 Lead = RM 0.25 sen, RM o.40, RM 0.50, dan yg paling tinggi aku pernah jumpa RM 1.00.

komisen akan dibayar bergantung kepada berapa banyak Lead yang peserta bawa. Bagaimana pun, peserta program perlu melepasi had minimum pembayaran komisen.
Sebagai contoh, Ali akan dibayar komisen jika dia berjaya membawa 30 Lead keatas yang berharga RM 1.00 Per Lead. Dalam erti lain, komisen minimum yg akan diterima oleh Ali ialah RM 30.(sape nk bg 30 hengget free2 je.. mintak kat kakak pon blum tentu dapat :p)

Pay Per Lead skim cepat kaya??

Ramai yg still keliru dan anggap Pay Per Lead nie serupa macam skim cepat kaya.. dengan hati yang gumbira, aku nak ingatkan, Pay Per Lead tak sama macam skim cepat kaya. Ianya PERCUMA utk disertai..

Ha.. nampaknye aku dah jawab soalan yang aku sendiri bagi tadi..hehehe :)
harap2, dapatlah bantu sesape yg nak tau apa itu Pay Per Lead.
walaupun nie basic, tapi aku kompem.. ramai yg still blur termasuklah aku skali :)

sampai sini je lah post aku... kalo ade mase terluang aku buat post tentang affiliate plak.. maklumlah, skang nie tengah busy dengan mid-term... aduyaiii... pening pale aku...hehe
tata :p

5 comments:

Adir said...

ahhhh...bnyk la ko nyer mid-term !!
ari2 lepak kat library/lab com main blogger, ckp bz konon...
msuk ker smue tu dlm syllibus ko ?? hahaa...

saddam said...

hahhah...
dah mmg buzy le...x nmpk bape lama aku tak buat post baru?? ha? ha? ha? :)

Adir said...

ko x buat post bru sbb ko xde idea !!
ari2 on9 pun x gne !!
huh...

saddam said...

wah... kutuk kawkaw nmpk...
takpe aku terima dngn hati terbuka.. huhu

Adir said...

bgus, nsib baik ko terima !!
hahaa...
sdar pun diri tu !! lol