TIPS HANDPHONE MASUK AIR

, , 13 comments
Dlm post nie ade satu tips utk korang kalo handphone korang secara tiba-tiba berenang kat dlm air(masuk air le :p). So, lepas nie kalo ade sesiapa yg handphone nye masuk air.. gunakan lah tips ni…


1) First skali, JANGAN PANIK. Jngn fikir ‘aduh, rosaklah handphone aku kalo dh masuk air….’ Nak kena repair kat kedai… duit nak kena kluar… STOP!! Tak payah nak fikir tu dulu.. ape yang penting kerjasama..eh silap.. ape yg penting ialah korang cepat-cepat celup tangan korang kat dlm air tu then bawak keluar handphone korang.

2) Dengan tindakan tadi, korang masih ade peluang tak payah hantar repair kat kedai… kan dah boleh jimat( dh bnyk kali aku pesan… jimat tak semestinya kendekut….aku kurang gemar dengn org kendekut :p).

3) Biler handphone tuh dah ade kat tangan korang, cepat-cepatlah cabut bateri. Sama seperti kalau kereta rosak, korang kena putuskan sumber tenaga utk mengelakkan kerosakan yg teruk.

4) Lepas dah cabut bateri, keluarkan sim kad korang dan keringkan nye. Cara ini utk mengelakkan korang kehilangan no telefon awek-awek korang :p

5) Lepas tu, keringkan pula handphone korang. Seeloknya gunakan kain yg serap air. Ini kerana handphone korang perlu dlm keadaan kering 100% sebelum disambungkan sumber tenaga bateri. Untuk memudahkan lagi proses pengeringan, korang gunalah menatang yg korang slalu guna lepas mandi(ladies), hair dryer. Tapi jngn lah sampai panas korang tembak handphone tu dengan hair dryer. Tak pasal-pasal rosak benda lain.

Ok.. tu je tips aku nak bg stakat nie.. pokok nye… kalo handphone termasuk kat dalam air… cepat2 keluar kan.. still boleh diselamatkan lagy.. oklah..sampai sini je aku merepek kerepek.. tata :p

13 comments:

zuar said...

nice info bro...:-)

saddam said...

thanks.. harap2 info ni berguna :)

Adir said...

yes...berguna sesgt !!
hahaa...

saddam said...

adir... ko sindir ke ape??
hehhe

yanot said...

kalo de yg rosak,
boleh baiki ke bro?
contohnye keypad x leh tekn?

saddam said...

eerrmmm maaf.. saya kurang arif tentang repair2 nie.. yg arif partner saya :)
biase nye kalo dah rosak...mmg tak dpt dislamatkan lagi :)
waranty pon tak cover.

zulazula said...

haa bagus nih tipsna. Biasanya kalau Hp masuk air udh panik banget. Nice salam kenal yah. main-main ke rumahku di zulazula dan cintabelajar.com

saddam said...

hehe :) thanks...
ondaway tu ur cintabelajar.com :)

~ieDa~ said...

Gd info..!Yg penting kerjeeeesameee..(Lagu wonderpets pun masuk skali,ekk..Hehe..)

saddam said...

thanks.. hehehe entah mcm mana boleh termasuk pon tak tau huhu :)

~ieDa~ said...

Mesti suka tgk Wonderpets nie..Hehe..

saddam said...

heheh taklah.. jarag tengok. tapi suke dengar lagu je huhu :)

meira faf said...

kalo dh mmg tak dpt diselamatkan brp kos er???