aku hampir-hampir kena tipu

, , 2 comments


ada satu hari ni, aku kena pergi sekolah diatas beberapa urusan.. aku pon keluar rumah seperti biasa dan manaiki lrt sehigga sampai di stesen Maluri. Dalam perjalanan aku ke sekolah, sedang aku melintas jalan untuk ke jaya jusco(jalan shortcut) tetiba ade dua org mamat tegur aku then die panggil aku seolah-olah nak bertanyakan sesuatu. Sorang mamat tu tengah berdiri dan sorang lagi tengah duduk kat atas motor sambil enjin moto dihidupkan. Tapi yg bercakap ngn aku hanya mamat yg duduk kat atas motor je. Ayat die lebih kurang macm nie :

mamat 1: boy nak mintak tlng skit boleh?
Aku : mintak tlng ape?
Mamat 1: kitorang sebenarnye tengah cari kerja, kawan kitorang ade bg alamat tapi tak jumpelah. Boleh tolong call kan nombor nie tak?
Aku : ape nombor nye?

dengan baiknya aku kluarkan henset aku, tengah aku mendail no tuh baru aku teringat….ARRHHH, nie sume tektik lama…aku pon cari alasan mcm mana bla dr mamat2 penipu tuh…then aku teringat yg kredit fon aku ade 10sen je..
(kalo guna uox boleh maen msg lagi tau ekekek :p)
Then aku pon ckp:

Aku : alamak bang, kredit saya takde lah…lupe nak topup..
Mamat 1: huh?? Takpe-takpe kitorang ade sim card..henset rosak tu yang bawak sim card je..

ADUH…mcm mana nak lari ni???!!!! Tengah die belek2 cari sim card die… aku pon ckp

Aku : sory lah bang…tak dpt nak tolong…saya dh lmbat nih…
Mamat 1 : eh ,tunggulah plz..plz…



kalau aku bagi fon aku kat tangn die utk dipinjam... kompem-kompem die akan lesap...

Dengn langkah yg laju aku jalan je…biler aku toleh ke belakang,dr jauh aku nmpk diorng tengah nak try sorang perempuan plak…oleh kerana nak cepat,aku hanya doakan supaya akak tuh tak kena tipu. Perkara yg menampakkan diorang tuh penipu ialah:

1) teknik yg diorang gunakan boleh dikatakan zaman parameswara punyer
Sbb skarang nie dh berlambak public phone lah.
2) pakaian yg diorng pakai tak menampakkan seseorg yg sedang cari kerja
Sbb mana ade org cari keje pakai jeans and tshirt…aduhh..

Info tambahan:
Motor yg digunakan warna merah dan putih..

So, kepada sesaper yg selalu ulang alik dr LRT hingga ke jaya jusco Maluri…berhati-hati lah yerk.. skarang nih penanam anggur(penganggur) dh banyk kat Malaysia nih.
p/s:Alhamdulillah aku terselamat drpda agenda buruk diorang ..

2 comments:

A M-Syah Reza said...

hahaaha..siot jeeer..Patut ko bg die 20 sen sruh kol gna public..

saddam said...

HAHHAHA....
time tuh boleh tak terpikir plak...
huhuuhu